Overgewicht, mentale en lichamelijke klachten én ziekten worden veelal veroorzaakt doordat het lichaam hormonaal uit balans is.
Hormonen in relatie tot overgewicht
Er wordt vaak gedacht dat elk pondje door het mondje gaat. Dat is niet helemaal waar, sterker nog, het is eigenlijk helemaal niet waar: het zijn je hormonen die bepalen of je aankomt of juist afvalt. Het zijn hormonen die bepalen of je vet verbrandt of juist opslaat. Het zijn hormonen die bepalen of je spieren opbouwt of juist afbreekt. En het zijn ook nog eens hormonen die bepalen wáár het vet wordt opgeslagen (en dus verantwoordelijk zijn voor bijv. lovehandles, een buikje en/of dikkere dijen/bovenbenen/billen).
Er zijn nogal wat hormonen betrokken bij je gewicht: schildklierhormoon, insuline, cortisol, testosteron, oestrogeen, dhea, groeihormoon, leptine en ghreline.
Voor een gezond gewicht heb je een goede hormoonhuishouding nodig. Dit bereik je door je te richten op VOEDING, BEWEGING en STRESSREDUCTIE.
- voeding: zorg dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Het gaat er daarbij niet om HOEVEEL je eet, maar vooral om WAT je eet. Wat voor de ene persoon gezond is kan voor jou averechts werken. Ontdek daarom welke voeding bij jou past!
- beweging: om de slankmakende hormonen te stimuleren en de dikmakende hormonen te temperen, is het van belang om kort maar krachtig te sporten. Sport daarom maximaal 50 minuten per keer en doe dit 2 á 3 keer per week. Beweeg sowieso elke dag minstens 30 minuten, het liefste in de natuur,
- stressreductie: langdurige stress is misschien wel de grootste boosdoener en het kan je gezondheid ernstig verstoren. Neem bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol; dit breekt spieren af en zorgt voor vetopslag op de buik. Daarnaast is stress ook slecht voor bijna alle processen in je lichaam. Beperk stress door stressoren in je leven (en voeding!) aan te pakken. Neem gerust een mental coach (zoals een psycholoog of stresscounselor) in de arm om je hierbij te helpen. De tegenhanger van stress is ‘ontspanning’. Als het (nog) niet lukt om de stress weg te nemen, dan is het des te belangrijker om voldoende ontspanning te hebben. Denk aan een ademhalingsoefeningen, ontspanningsmassage, yoga, hartcoherentie, meditatie of saunabezoek. Ook mini-breaks (van een paar minuten) kunnen je helpen om op drukke dagen beter met stress om te gaan.
Hormonen in relatie tot (vage) klachten en ziektebeelden
Voor sommige aandoeningen ga je meteen naar de huisarts, maar er zijn genoeg vage klachten waar je jarenlang mee rondloopt zonder dat je actie onderneemt. Denk aan klachten als vermoeidheid, slecht slapen, acne, snel boos of geïrriteerd, verminderde sexdrive, schimmelnagel, cellulitis, buikpijn, hoofdpijn, vaginale schimmel, opgeblazen gevoel, winderigheid, dun haar, sombere gedachten, afbrekende nagels, ontstoken tandvlees of energiedips.
Dit zijn klachten waarbij veel mensen denken “ach, ik moet hier maar meer leren leven”. Deze klachten zijn echter stuk voor stuk een signaal dat je lichaam uit balans is. De Hormoonfactor is bij uitstek geschikt om deze vage klachten aan te pakken!
En dan zijn er de aandoeningen en ziektebeelden waarmee je juist wél naar een huisarts/medisch specialist gaat en waarbij je misschien al een medisch traject hebt doorlopen. Mogelijk gebruik je medicijnen of heb je als gevolg van je ziekte een operatie achter de rug.
De Hormoonfactor biedt verlichting, verbetering en – afhankelijk van je situatie- ook blijvend herstel bij de volgende aandoeningen:
Diabetes 2 (suikerziekte), depressie, allergiën, burnout, candida-infectie, darm-, lever-. maag-, en nierklachten, galblaasproblemen, gastritis, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, hoge en lage bloeddruk, huidproblemen, libido- en erectieproblemen, migraine, ontstekingen, osteoporose, overgang/ menopauze, PCOS (onregelmatig of geen menstruatie), slaapproblemen, spierziekten, stress, zwangerschapsproblemen en eigenlijk alle auto-immuunziekten (bijv. Addison, Bechterew, Coeliakie, Crohn, Diabetes 1, Graves, Hashimoto, Reumatoïde artritis, Sarcoïdose).
Als trainer Hormoonfactor richt ik me op de oorzaak van je klachten en/of ziekte. Na een uitgebreide hormoonanalyse krijg je advies op het gebied van voeding, supplementen, sporten en stressreductie. Uiteraard is het afhankelijk van je persoonlijke wensen en de ernst van je klachten/ziekte of je een coachingstraject wilt.
Neem contact met me op als je wilt weten wat De Hormoonfactor voor jou kan betekenen.
liefs,
Beitske Schoof
Trainer Hormoonfactor Tilburg/Goirle
PS. Ik raad je absoluut aan om de boeken van Ralph Moorman te lezen: de Hormoonfactor, het Hormoonbalansdieet, Hans Halveert, de Boodschappencoach en “Hormoonbalans voor vrouwen”. Op de website van Ralph Moorman www.dehormoonfactor.nl vind je uitgebreide informatie, columns over diverse gezondheidsonderwerpen en online-begeleidingsprogramma’s!