Hormoonfactorproof koken uit de Allerhande maart 2017

Eten uit een kom, ofwel “Bowlfood” is volgens de AH hot! De Allerhande van maart 2017 staat daarom vol met leuke, smakelijk bowl-gerechten.

Zelf vind ik het ook gezellig staan, zo’n grote kom met allemaal lekkere dingetjes erin. En je hoeft niet eens iets nieuws te verzinnen, het gaat een beetje om het “gevoel” dat er je er bij krijgt. Zo wordt een simpele pasta Bolognese een stuk aantrekkelijker om te eten als je het in een mooie kom serveert.

Onderstaande recepten zijn – al dan niet met een paar aanpassingen – afkomstig uit de Allerhande van maart 2017: zonder gluten, zuivel, suiker of gekke E-nummers.

 • tex-mexsalade met ovengeroosterde zoete aardappel Voeg eventueel nog gebakken kip (bestrooid met Picadillo (kruidenmelange, blikje 75 gr Euroma Original Spices by Jonnie Boer).
 • Rijkgevulde indonesische maaltijdsoep. Gebruik kokosolie om in te bakken en gebruik biologische bouillonblokjes zonder suiker en E-621 (smaakversterker). Laat de gebakken uitjes achterwege (die bevatten tarwemeel) of bak zelf uitjes (snij uit in stukjes, besmeer met geklopt eiwit, bestrooi met glutenvrij meel en bak ze krokant in roomboter of kokosolie)
 • Zoete aardappelcurry. Vervang de “kant-en-klaar” gemarineerde Thaise kipfilet blokjes voor biologische kipblokjes waar je zelf 1 el Thai Green Curry (kruidenmelange, blikje 75 gram, Euroma Original Spices by Jonnie Boer) overheen strooit. Gebruik biologische kokosmelk, te koop bij AH, Jumbo en biowinkel. Vervang de “1-minuut-basmatirijst” voor zelf gekookte basmatirijst.
 • Zoete aardappelhutspot. Gebruik biologische gehaktballetjes zonder rare toevoegingen zoals suiker of natuurlijk aroma. In een handomdraai maak je ze zelf als je niets in de supermarkt kunt vinden. Vervang de bloem voor een glutenvrije variant, zoals kokosmeel. gebruik biologische bouilonblokjes zonder suiker of E621 (smaakversterker).
 • Verse Tagliatelle met zalm en spinazie. Vervang de verse tagliatelle voor een glutenvrije variant, zoals volkoren rijst-pasta van Semper (te koop bij AH). Vervang de kruidenroomkaas voor zachte biologische geitenkaas en voeg 1 el gedroogde italiaanse kruiden toe). Check of de zalmsnippers goedgekeurd zijn door de viswijzer en het géén suiker bevat.
 • Aardappelsalade met bietjes & zalm. Laat de aardappeltjes goed afkoelen (dan ontstaan resistente zetmelen, zie vorige blog ) Check of er géén suiker is toegevoegd aan de zalm.
 • Indiase zalmcurry met spinazie & kikkererwten. Laat de zilvervliesrijst volledig afkoelen (zie hierboven ivm resistente zetmelen) en warm weer op. Check de vis in de viswijzer en controleer of het geen suiker bevat.
 • Spaanse maaltijdsoep met chorizo. Gebruik bij voorkeur biologische of uit Nederland afkomstige paprika’s. Deze bevatten géén chemische bestrijdingsmiddelen (bio) of heel weinig (Nederlandse). Neem bij voorkeur kikkererwten uit pot (blik bevat namelijk BPA, wat nogal hormoonverstorend kan werken) en gebruik een halve pot biologische passata (te koop bij AH, Jumbo of biowinkel) ipv het pak Tomato frito (dat bevat óók BPA). Neem biologische chorizo, bij voorkeur zonder toegevoegde suiker.
 • Hoisinnoedels met gehakt en groene groenten. Gebruik rijstnoodles (te koop bij de meeste supermarkten en sowieso bij biowinkels) ipv eiernoodles (want daarin zit tarwemeel). Gebruik kokosolie om in te bakken, en neem biologisch kip-, lams-, of rundergehakt ipv half-om-half. Het vijfkruidenpoeder kun je kopen bij de toko of supermarkt (kruidenmelange, blikje 75 gram, Euroma Origial Spices by Jonnie Boer). Hoisinsaus is een mierzoete kant-en-klare saus, die je natuurlijk beter niet kunt gebruiken. Vervang de 6 el hoisinsaus voor 2 el honing, 4 el Tamari (ongezoete sojasaus), 1 el wittewijn azijn, 1 tl sesamolie, 1 tl sambal.
 • Spaghetti met paprika en vegaballetjes. * Vervang de “gewone” spahgetti voor een glutenvrije variant, bijv. volkoren rijstpasta van Semper (te koop bij AH) . Gebruik een 1/2 fles biologische passata (te koop bij Aldi, AH, Jumbo, biowinkel) ipv het blik gepelde tomaten (ivm BPA, zie hierboven). Ik heb in de supermarkten nog geen hormoonfactorproof vega gehaktballetjes gevonden. Dus ik zou het vervangen voor bijv. biologische (zelfgemaakte) rundergehaktballetjes. Bij de Jumbo kun je hele lekkere vegan worstjes vinden van het merk Dee’s, gemaakt van peulvruchten en zeewier! Bij de Jumbo en biowinkel zijn ook vegan producten van het merkt “Van Haver tot” te koop, die zou je ook kunnen gebruiken. Vervang als laatste de parmezaanse kaas voor oude geitenkaas of pecorino (dat is gemaakt van schapenmelk).
 • Pittige curry met kip en groene groenten. Gebruik zilvervliesrijst die je volledig laat afkoelen en daarna weer opwarmt (handig om het dus de dag van te voren te bereiden). Vervang het pakje groen currypasta voor 2 el Thai Green Curry (kruidenmelange, blikje 75 gram, Euroma Original Spices by Jonnie Boer). Koop  uiteraard biologische kip en bio-kokosmelk (te koop bij AH).  Vervang de verse doperwten voor bio diepvrieserwten en de babyspinazie voor  verse bio-spinazie.
 • italiaanse lettersoep.* Vervang de geschrapte worteltjes voor 500 gram winterwortel die je zelf schrapt en in plakjes snijdt. De meeste kant-en-klaar geschrapte worteltjes zijn gewassen in chloorwater, jakkes, dat geef je toch niet aan je kinderen? Check het etiket van de bio passata fijne kruiden: ja hoor, daar zit suiker in! Neem dus de “gewone” biopassata van de ah en strooi er 2 el italiaanse of provinciaalse kruiden door. Vervang de lettervermicelli voor glutenvrije pasta (bijv. volkoren rijst macaroniboogjes, te koop bij AH en biowinkel). Gebruik een bouillonblokje zonder toegevoegde suiker of E621 (smaakversterker), bijv. tuinkruidenbouillon van Zonnatura. Gebruik bio kipgehakt en vervang de volkoren soepstengels voor spelt-soepstengels (te koop bij Jumbo en biowinkel).
 • Noedelroerbak met garnalen, rode curry en broccoli. Vervang de Thaise rode curry paste van Conimex voor  Thaise rode curry van Fairtrade (die bevat welliswaar een heel klein beetje suiker, maar er zitten geen smaakversterkers (E621) in. Gewoon te koop bij AH.
 • Thaise kipsalade met pindadressing. Gebruik biologische kipfilet en vervang de eiermie voor rijstmie of mung-noodles (te koop bij AH, Jumbo en biowinkel). Gebruik glutenvrije sojasaus en vervang de chilisaus voor 1 el  (of meer!) sambal oelek en eventueel 1 el honing. Vervang de pindakaas voor een notenspread (zonder pinda’s!, te koop bij de meeste supermarkten bij de dieetvoeding & biowinkel).
 • Ramen met spek, paksoi en een eitje. Gebruik glutenvrije sojasaus (Tamari, te koop bij de meeste supermarkten, toko en biowinkel) en gebruik bouillonblokjes zonder suiker en smaakversterker (gistextract, of E621. Kies noodles zonder gluten, bijv rijstnoodles of boekweitnoodles (te koop bij de meeste supermarkten, toko en biowinkel).
 • Tom Kha Kip. Kook de rijst de avond van te voren en bewaar – nadat het is afgekoeld – in de koelkast. Je kan het dan op de dag van gebruik verwarmen. Gebruik biologische kipfilet. Gebruik biologische roerbakgroenten (te koop bij de betere biowinkel).
 • Koreaanse bibimhap   Rasp zelf een (winter)wortel (zie uitleg hierboven bij Italiaanse Lettersoep). Gebruik zilvervlies of wilde rijst die je de dag van te voren al hebt bereid en nu gaat opwarmen.
 • chili sin carne met avocado. Vervang het blik tomatenblokjes voor 250 gram tomaatjes en 1/4 pot biologische passata (ivm BPA in blik) . Vervang de creme fraîche voor 1 bakje schapenyoghurt (te koop bij AH of biowinkel). Gebruik geitenkaas en laat het liefste de tortillachips achterwege. Deze is gebakken in zonnebloemolie, dat ontstekingen kan bevorderen én geoxideerd is. Geoxideerde vetten zijn nogal stressvol voor het lichaam, omdat het niet herkend wordt als eten. Als je biologische tortillachips gebakken in palm of kokosolie, dan is dat een prima alternatief.
 • Pho. Gebruik bij het maken van de vietnamese bouillon een bouillonblokje zonder suiker en smaakversterkers (E621). In vissaus zit 5% suiker, ik heb er nog geen kunnen vinder zonder. Jij wel?

Smakelijk!

Beitske

*) soms blijft er van het originele recept niet meer zoveel over, omdat je zo ongeveer alle producten vervangt voor iets anders. 🙂