Nieuw in het schap: bio kokosolie van de Aldi

Sinds deze week verkoopt de Aldi in mijn dorp twéé soorten biologische kokosolie: een geurloze variant & een koudgeperste variant. Internet vertelde mij dat een aantal andere vestigingen beide soorten al sinds vorig jaar verkopen, maar ja, de grote steden lopen nu eenmaal voorop bij dit soort dingen.

Ik verslijt zeker 1 pot kokosolie per maand, dus ik ben altijd blij als ik ergens kwalitatief goede, biologische kokosolie kan vinden. Die bij de Aldi zijn in elk geval gunstig geprijsd vergeleken bij de supermarkten en biowinkels.

Het is trouwens een beetje verwarrend dat het kokosolie genoemd wordt, want in koude landen zoals Nederland stolt de olie en zou het beter kokosvet genoemd kunnen worden. Bij temperaturen boven de ongeveer 24 graden wordt kokosvet vloeibaar.

Het verschil tussen koudgeperste & geurloze kokosolie is dat de koudgeperste een zeer pure variant is, waarbij de olie uit het witte gedeelte van een kokosnoot geperst wordt. Je proeft een lichte kokossmaak als je koudgeperste kokosolie gebruikt. De geurloze kokosolie heeft daarna nog een bewerkingsproces achter de rug (verhitting/filtering), waarbij het een neutrale smaak krijgt. Zelf ben ik voor het eten van voedsel dat zo min mogelijk bewerkingen achter de rug heeft, en zo puur mogelijk is. Ik kies daarom het liefste voor de koudgeperste kokosolie. Hou je niet van de smaak van kokos, dan kun je natuurlijk gewoon kiezen voor de geurloze variant.

Ik gebruik kokosolie op verschillende manieren: het gaat over warme papjes bij het ontbijt, ik besmeer er graag (spelt of glutenvrij!) brood of crackers mee, ik maak er bonbons van, ik verwerk het in smoothies en cakes en ik bak erin. Omdat het iets andere bak-eigenschappen heeft dan bijv. roomboter, moet je wel even oefenen ermee. Daarnaast gebruik ik kokosolie soms als bodylotion. Een heel natuurlijk product, zonder een enkele toevoeging!

Is kokosolie echt zo gezond? Ik denk van wel! Het past in elk geval prima bij de hormoonfactor-leefstijl. Zo bevat kokosolie laurine-zuur, wat schadelijke bacteriën en schimmels kan doden. Niet voor niets wordt caprilzuur (een extract uit kokosolie) ingezet bij Candida-infectie, een schimmelovergroei in de darmen. Daarnaast kunnen de middellange vetzuurketens een heel positief hebben op de hersenen en kan het als alternatieve behandeling van hersenziektes worden ingezet, zoals dementie! (lees hier het artikel). Daarnaast is het gewoon goed om lekker veel vetten te eten. Zo vertraagt het de opname van glucose in het bloed, waardoor je een gelijkmatiger energieniveau krijgt.