De kerst komt eraan, dus de Allerhande van december 2016 staat helemaal in het teken van feestdagen.
Het valt me altijd op dat er zo overdadig veel gegeten en gedronken wordt met de kerst. Zonde, want op 1 januari heeft iedereen spijt en begint de strijd met de weegschaal weer.
Het is overigens best mogelijk om gezond, lekker en mooi te koken met de kerst. Dat begint natuurlijk met het uitzoeken van goede recepten en zorgen dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Je kan hier een fijn e-book De FEESTDAGENCOACH van Ralph Moorman downloaden, een praktisch hulpmiddel om zo gezond mogelijk in te kopen tijdens de feestdagen.
Hieronder vind je weer een handig overzichtje van alle kerst-recepten die HormoonFactor-proof zijn, dwz géén gluten, géén zuivel, géén suiker en geen rare E-nummers. Soms met een paar kleine of grotere aanpassingen.
Voorgerechten
- huzarensalade met dille Kies voor zure augurken (zonder suiker of zoetstoffen) en neem mayonaise zonder suiker.
- geroosterde pompoensoep. Kies voor meuk-vrije bouillonblokjes: dus zonder gist(extract), suiker en smaakversterkers (E-621).
- rivierkreeftjescocktail Gebruik suikervrije mayonaise. Je kan de yoghurt vervangen voor geiten-, schapen-, haver- of kokosyoghurt.
- hollandse garnalen cocktail. Kies suikervrije mayonaise & ketchup. Vervang de roomkaas voor zachte geitenkaas of avocado. En natuurlijk neem je verse mandarijntjes. Ook vrolijk te serveren in een slablaadje, op geroosterde glutenvrije yam-boterham (oranje verpakking, te koop bij de Jumbo) of in een uitgehold tomaatje
- gerookte zalmbonbon. gebruik suikervrije mayonaise en vervang de griekse yoghurt voor bijv schapenyoghurt (te koop bij ah). Kijk even goed naar de gerookte zalm: veel merken voegen suiker aan de zalm toe….
- eendenborstframbozenrolletjes. Kies een eendenborst waarin geen E-nummers zijn verwerkt (je moet t dus even naar een goede slager/poelier, want die van de AH is nogal – euh – bewerkt.)
- zalmcarpaccio met mango, komkommer en avocado.
- coquilles met asperge & babyspinazie.
Bijgerechten
- prei doperwtensalade. Maak zelf je citroen-olijfolie: kies een koudgeperste extra vierge olijfolie waar je wat citroensap en/of rasp doorheen doet.
- caponata: je kan de suiker gewoon weglaten, of een beetje groene steviapoeder of een tl echte honing gebruiken. Koop bij voorkeur tomatenblokjes in een glazen pot: alle producten in blik bevatten xeno-oestrogenen, die je eigen oestrogeenhuishouding flink verstoren. Gebruik rozijnen zonder conserveringsmiddelen.
- haricot verts-aspergerolletjes. Gebruik alleen goede biologische pancetta (zie hierboven bij uitleg varkensvlees)
- paddenstoelen met knoflook en prei. Bak bij voorkeur in roomboter, ghee of extra vierge kokosvet
- bloemkool- en broccoliroosjes met hazelnoot. Vervang de panko voor 2 geroosterde & verkruimelde yam-boterhammen (oranje verpakking, te koop bij de Jumbo).
- hasselbackaardappelen. Maak zelf je kruidenboter, zodat er geen rare smaakstoffen in zitten. IN de kant-en-klaar kruidenboter uit de supermarkt zitten veel e-nummers
- worteltjes in jus-d’orange. Vervang de kristalsuiker voor 1 of 2 el honing of een snuf groene steviapoeder. Of laat het gewoon weg.
- peruaanse oeraardappeltjes met rozemarijnolie. Vervang de olijfolie liever voor 100 ml gesmoten kokosvet.
- Venkel-sinaasappelsalade met oregano.
- Bietensalade met wortel, appel en hazelnoten.
- Peultjes met feta en bosui. Als je een keertje kaas wilt eten, dan kun je het beste geiten- of schapenkaas nemen, dat is veel gemakkelijker verteerbaar. Een goede feta is gemaakt van geiten- en/of schapenkaas en is (zelfs biologisch) gewoon te koop bij de AH.
Hoofdgerechten:
- zalm met kruidenkorst. Vervang de panko voor een glutenvrije YAM-boterham (oranje verpakking, te koop bij de Jumbo) die je verkruimeld. Je kan de panko ook vervangen voor 1 hand fijngehakte nootjes.
- gevulde kalkoen met paddenstoelen en pancetta: koop bij voorkeur biologische kalkoen en kipgehakt. Deze hebben een prettiger leven gehad en hebben bovendien beter voer gehad, want te merken is in de samenstelling van het vlees. Vervang de speltboterhammen voor YAM-boterhammen (oranje verpakking, te koop bij de Jumbo) als je het glutenvrij wilt maken.
- Rib-eye-roll met tijm, knoflook en kruidenboter. Gebruik bij voorkeur biologische grasboter. Deze bevat veel meer gezonde vetten dan een “gewone” roomboter.
- Kabeljauwhaalse met beurre blanc. Gebruik de viswijzer bij het kopen van al je vis, dus ook bij kabeljauw. Gebruik biologische grasboter (zie hierboven)
- Varkensfiletrollade met pruimen en spek. Varkensvlees hoort eigenlijk niet thuis bij een hormoonfactor leefstijl, omdat het meeste varkensvlees van zeer slechte kwaliteit is (door de erbarmelijke leefomstandigheden van varkens en het GMO-soja voer dat ze doorgaans te eten krijgen) en je hormoonhuishouding dus verstoord. Als je varkensvlees koopt, koop dan biologisch varkensvlees, van varkens die buiten mochten leven én géén soja aten. Dit kun je kopen bij een goede biologische slager.
Voor de kerst-kids
- groentekerstboom. Gebruik mayonaise zonder suiker en vervang de yoghurt voor geiten- schapen yoghurt of een extra el mayonaise
- hawai kipspiesjes. Bak het bij voorkeur in roomboter, ghee of extra vierge kokosvet.